Vixit eller løftebrudd. Aps utrivelige valg.


Noen tror visst det går an «å legge følelsene til side og følge fornuften» i slaget om Viken. Til det er saken kommet for langt.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil redde storfylket hun inntil nylig ledet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Løftebrudd. Vingling. Tillitsbrudd. Det er ikke uvanlig å slenge ut sånne ord om politiske rivaler, men de svir mer når de rettes mot medspillere.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sitter i regjeringen sammen. Og i fylkesrådet i Viken sammen. Begge steder har de to partiene nytte av å være noenlunde enig med seg selv – og av å stå sammen med hverandre.

Men tirsdag gikk representantskapet i Akershus Ap inn for å redde Viken fylkeskommune, med 53 mot 15 stemmer. Fylkeslaget er dermed på blank kollisjonskurs med Østfold Ap, som vil ha tilbake Østfold, og med styret i Buskerud Ap, som vil ha tilbake Buskerud.

Martin Kolberg er ute av Stortinget, men midt i et vepsebol i Viken.

«Tidenes villedning»

Lederen av Buskerud Ap, Martin Kolberg, kaller oppløsningen en «kontrakt med velgerne». Sånne kontrakter bryter man ikke uten å bli straffet. Stig Hansen, LO-tillitsvalgt og bystyrerepresentant for Ap i Sarpsborg, sier til Sarpsborg Arbeiderblad det blir «tidenes villedning av velgerne» hvis Ap lar være å løse opp Viken.

Raseriet er ikke akkurat mindre i Senterpartiet. Skulle Ap ende opp med et ja til Viken, vil Senterpartiet se det som et dramatisk brudd med både Hurdalsplattformen og fylkesrådsplattformen.

Å styre Viken videre i samarbeid med Ap, blir for Sp bortimot umulig. Surere blir også regjeringssamarbeidet. Det kokte på tirsdagens nettbaserte fylkesmøte i Viken Sp, der også partileder Trygve Slagsvold Vedum deltok.

Forledet av fornuft

Så spørsmålet må stilles: Skjønte de to Ap-statsrådene Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt hva de gjorde da de gikk inn for å redde Viken fylke? Sammen med resten av fylkesstyret og senere flertallet i representantskapet i Akershus Arbeiderparti?

At det ville bli bråk, forsto de naturligvis. Men omfanget? Eksplosjonsfaren?

Statsråd Brenna kjenner Viken-stoffet ut og inn som tidligere fylkesrådsleder. Før jul kom rapporten som viste at en oppløsning vil koste opptil 440 millioner kroner. Styret i Akershus Ap kom til at rapporten «med all tydelighet» viste at det var få gode argumenter for å vrake fylket.

En oppløsningsprosess vil da også bli langdryg, dyr og lite fremoverlent. Den vil dreie seg om flytting av kontorer og stillingshjemler. Reversering av organisasjonskart. Masse praktisk-administrativt ræl.

Vekk med det. Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum tåler ikke et nederlag i denne saken.

Kompromisset finnes ikke

Ap var i utgangspunktet ikke for å opprette Viken. Statsrådene Brenna og Huitfeldt fra Jessheim tenkte nok nå at de likevel måtte ta til fornuften. Det spørs bare hvor fornuftig det er å følge fornuften hvis partnerne føler seg tråkket på. Senterpartiet har ikke fått noen flying start på regjeringsperioden og vil ikke tåle et tap i denne fanesaken.

Tenk om det fantes et kompromiss! Det hadde gjort alt så mye lettere. Men det går ikke an å oppløse bare halve Viken, like lite som det går an å ansette Jens Stoltenberg i en deltidsstilling som sjef i Norges Bank. I Vixit, som Drammens Tidende kaller saken, gjelder bare et ja eller nei.

Den reelle avgjørelsen kommer på representantskapsmøtet i Viken Ap 5. februar. Der spiller Martin Kolberg en viktig rolle som leder av de tre fylkeslagenes samarbeidskomité.

Antagelig kommer Kolberg til å ta noen telefoner til partifeller før dette møtet. De samtalene kommer ikke utelukkende til å handle om Viken, men noe enda større.Source link

Leave a Comment

x